ZF IT Generation. Conferinţa Romanian Start-Up Days: „România are cea mai mare oportunitate dintre toate ţările din lume astăzi de a face un salt imens înainte în următorii 30 de ani“

Autor: Adrian Seceleanu 26.05.2023

♦ Antreprenorii din România ar trebui să se folosească de experienţa şi cunoştinţele românilor plecaţi în străinătate, pentru că astfel pot intra mai uşor pe pieţe ultradure precum cea americană.

Dacă va şti să-şi folosească „reţeaua“ de oameni aflaţi peste hotare - una dintre cele mai mari din lume, România are cea mai mare şansă de pe glob să înregistreze un salt uriaş în dezvoltare în următoarele decenii, doar că oportunitatea trebuie să fie fructificată pentru că altfel va fi pierdută, au spus invitaţii dintr-un panel de discuţii din cadrul evenimentului Romanian Start-Up Days, organizat la finele lunii trecute în Washington DC de Ambasada României în SUA şi acceleratorul InnovX-BCR.

„România are astăzi cea mai mare oportunitate pe care o are vreun stat din lume. România are a cincea cea mai mare diasporă ca procentaj al oamenilor care au părăsit ţara şi trăiesc în străinătate. Diaspora numărul unu în lume este cea irlandeză, cu 2,2 milioane de oameni în străinătate, din cei 5 milioane de oameni în Irlanda. Totuşi, România, cu a cincea cea mai mare populaţie din lume, (...) fiecare dintre noi, sau aproape toţi românii care sunt la prima generaţie afară, sunt încă conectaţi, încă simt această pasiune pentru a rămâne legaţi de România. Deci, România are cea mai mare oportunitate dintre toate ţările din lume astăzi de a face un salt imens înainte în următorii 30 de ani. Acum  depinde de noi să profităm de această oportunitate. Chiar depinde de fiecare dintre noi să transmită tuturor celorlalţi că acest lucru este important şi că trebuie făcut astăzi. Deci, vreau să nu vă gândiţi la fuga creierelor din România ci la marele potenţial pe care îl avem“, a declarat Mihai Lehene, preşedinte al Romanian United Fund.

„Vom fi întotdeauna români în inima noastră. Gândiţi-vă la noi ca la o resursă deosebit de valoroasă care poate ajuta la creşterea afacerii voastre. Cred că orice produs inovator sau orice produs sau serviciu creaţi, merită adus pe piaţa americană. Ceea ce este foarte interesant este că aici atunci când eşti la masă cu cineva care vrea să facă afaceri cu tine, lor nu le pasă de ţara din care vii. Le pasă de cât de bine transmiţi mesajul, ce aduci la masă şi cum poţi livra. Şi am văzut multe companii americane mergând în România. Încă este mult de construit în România. Vom ajuta de aici, dar ajutaţi-ne să creăm în România un mediu care poate face ca oamenii să crească în companii“, a spus şi Daniela Kammrath, CEO, RAISE.

Expertiza românilor aflaţi deja în SUA poate fi esenţială pentru antreprenorii din România care vor să intre pe această piaţă extrem de dură, a punctat şi Alex Urdea, managing partner, Deep Ocean Partners. „Luaţi în calcul că piaţa din SUA este o piaţă hiper hiper competitivă. Aici este capital nelimitat, talent nelimitat. Aşa că înţelegerea peisajului competitiv pentru produsul sau serviciul vostru este esenţială, asiguraţi-vă doar că faceţi acea analiză înainte de a intra pe piaţă, pentru că vă pot spune că probabil există 15, 20, 50, 100 de companii care fac ceva similar aici, şi probabil sunt mai bine finanţate şi probabil au o prezentare mai bine finisată şi probabil vorbesc şi engleza un pic mai bine. Deci este o luptă împotriva curentului şi nu este o luptă insurmontabilă împotriva curentului, dar trebuie să te asiguri că ai toate aceste lucruri corect pregătite“, a spus Urdea.