Raportul de ţară al Comisiei Europene. Deficitele României sunt o vulnerabilitate pentru economie, dar finanţele ţării sunt stabile, datoria publică este redusă şi sistemul bancar este robust

Autor: Iulian Anghel 26.05.2023

Executivul Comisiei Europene a publicat raportul de ţară pentru 2023, care constată că economia a crescut bine în 2022 (cu 4,7%), dar estimează că această creştere nu va mai fi atât de puternică pe viitor. Prognoza de creştere a Comisiei rămâne însă una încrezătoare, un avans de 3,2% al economiei în acest an. Este o creştere care, dacă s-ar materializa, ar fi bună, având în vedere ce se întâmplă în jur. Joi, Institutul de Statistică al Germaniei a anunţat că ţara nu a evitat recesiunea tehnică - o scădere mică, e adevărat, a economiei pentru două trimestre consecutiv – un minus de 0,3% în T1/2023 şi unul de 0,5% în T4/2022. Şi economia SUA anticipează o recesiune tehnică, dar economia României este strâns legată de economia europeană, spre care exportă 70% din produsele sale. Însă evoluţia economiei americane influenţează piaţa europeană şi, pe cale de consecinţă, şi pe cea a României.

Inflaţia este cea care a dus Germania în recesiune tehnică, pentru că consumul a scăzut cu 1,5% în T1/2023 şi atunci, fireşte, neavând cerere ca în anii buni, companiile au produs mai puţin.