Încă o lovitură pentru Credit Suisse: banca elveţiană este obligată să plătească 926 de milioane de dolari unui fost prim-ministru al Georgiei care a considerat că este victima unei fraude realizate de un fost angajat al băncii

Autor: Andrei Şerbănescu 26.05.2023

Credit Suisse a fost obligată de un judecător din Singapore să plătească 926 de milioane de dolari fostului prim-ministru georgian Bidzina Ivanishvili, o ultimă lovitură dată băncii înainte ca UBS să finalizeze procesul de preluare, raportează Financial Times.

Ivanishvili, care este cel mai bogat om din Georgia, a câştigat deja un proces împotriva băncii elveţiene în Bermuda anul trecut, în care a primit 607,5 milioane de dolari.

Disputa miliardarului cu Credit Suisse datează din 2011, când fostul prim-ministru a devenit victima unui bancher care a fraudat unele dintre cele mai sensibile conturi ale creditorului elveţian.

Timp de mai bine de un deceniu, bancherul Credit Suisse, Patrice Lescaudron, a fraudat conturile unor clienţi ai băncii - printre care se numără şi Ivanishvili, alături de oligarhul rus Vitaly Malkin - finanţându-şi un stil de viaţă somptuos, cu case de lux, maşini sport şi ceasuri scumpe.

Banca a susţinut vreme îndelungată că Lescaudron - care a fost condamnat penal în 2018 şi a murit prin sinucidere în 2020 după o eliberare anticipată - a fost un operator corupt de mare succes care a lucrat neîncetat pentru a-şi ascunde activitatea ilegală de superiorii şi colegii săi. Procesul împotriva lui Lescaudron a constatat că banca a fost o parte vătămată a întregului şir de infracţiuni.

Vineri, un judecător de la Tribunalul Comercial Internaţional din Singapore a ordonat filialei locale a Credit Suisse să plătească 926 de milioane de dolari lui Ivanishvili, din care se scad 79 de milioane de dolari pe care banca îi plătise anterior.

În urma hotărârii, Credit Suisse a declarat că „decizia publicată astăzi este greşită şi ridică o serie de probleme juridice foarte grave".

Disputa cu Ivanishvili se numără printre numeroasele bătălii juridice care au planat asupra Credit Suisse în ultimii ani. UBS a pus deoparte 4 miliarde de dolari pentru a acoperi problemele de reglementare şi litigiile în care Credit Suisse este implicată.

Preluarea de către UBS a rivalului său elveţian ar putea fi finalizată încă de săptămâna viitoare, după ce autorităţile de reglementare antitrust din UE au trimis joi aprobarea pentru încheierea tranzacţiei.