BCE va continua majorările de dobânzi, dar acestea vor fi „minime“. În SUA, Fed se pregăteşte să pună pe pauză scumpirea creditului în iunie, dar să reia majorările ulterior

Autor: Catalina Apostoiu 04.06.2023

Viitoarele majorări de dobânzi vor fi minime, a anunţat Francois Villeroy de Galhau, membru al Băncii Centrale Europene, adău­gând că scumpirea creditului începe să aibă efect asupra inflaţiei, scrie Bloomberg.

„Majorările de dobânzi pe care va trebui să le operăm în continuare sunt relativ mici“, a declarat acesta.

Date publicate săptămâna trecu­tă au indicat că inflaţia din zona euro şi-a temperat creşterea peste aştep­tări luna trecută, alimentând dezba­terile privind necesitatea ca BCE să majo­reze în continuare dobânzile dincolo de această lună.

Inflaţia din zona euro a coborât la 6,1% în mai de la 7,0% în aprilie, sub aşteptările economiştilor chestio­naţi de Reuters, ce indicau 6,3%.

Banca Centrală Europeană nu a încheiat seria majorărilor de dobânzi, dar aceasta se apropie de final, a de­cla­rat la rândul său Fabio Panetta, mem­bru al consiliului executiv al băncii.

„Cred că nu e vremea să mergem prea rapid pentru că am parcurs deja mare parte a drumului. Nu am ajuns încă la destinaţia finală, dar nu sun­tem departe de aceasta“, a declarat oficialul BCE.

Strategii băncii au înăsprit deja politica monetară cu 375 de puncte bază. În faţa încetinirii inflaţiei, dar men­ţinerii acesteia la niveluri încă ri­dicate, este de aşteptat ca oficialii să majo­reze din nou dobânzile cu un sfert de punct în iunie şi iulie.

„Inflaţia este prea ridicată, însă nu sunt motive de îngrijorare“, a adă­u­gat Panetta. „Înăsprirea politicii mo­netare va fi resimţită în lunile ur­mătoare. Nu putem exclude posibili­ta­tea ca cererea internă să rămână modestă, iar ca acest lucru să se transpună într-o încetinire prelungită a activităţii economice, sau chiar o recesiune tehnică în zona euro“.

În SUA, oficialii băncii centrale americane (Fed) au semnalat că e­xistă o probabilitate în creştere de menţinere a dobânzilor neschimbate la reuniunea din iunie, înainte de noi majorări în această vară, notează The Wall Street Journal.

Aceasta pentru ca oficialii să eva­luzeze mai multe date privind econo­mia şi creditarea bancară.

Patrick Harker, preşedinte al Fed Philadelphia, a declarat recent că deocamdată este înclinat să susţină o pauză în iunie, deşi date economice viitoare i-ar putea schimba în scurt timp poziţia, potrivit Reuters.

În cadrul unui interviu recent acordat CNBC, Jahangir Aziz, de la JPMorgan, a declarat că Fed-ul va pune pe pauză probabil majorările în iunie, iar această pauză ar trebui să dureze o perioadă semnificativă.