Mihai Crăciunescu, CEO al Adapta Robotics: Industria IT are nevoie de o conexiune mai puternică cu mediul de învăţământ. Problemele sunt legate atât de prezenţa echipărilor în unităţile de învăţământ, cât şi de deficitul de cadre didactice

Autor: Alexandra Cepăreanu 05.06.2023

♦ „Avem, în medie, 15 angajaţi structuraţi pe mai multe departamente, cea mai mare parte lucrând de la sediu, dar avem şi colegi care lucrează din afara ţării - Austria, Ucraina“ ♦ „Avem programe de internship prin care ne dorim să atragem tinere talente şi să îi educăm pentru competenţele de care este nevoie“.

Industria românească de IT&C are nevoie de o colaborare mai strân­să cu mediul academic pentru a-şi continua dezvoltarea accelerată, este de părere Mihai Crăciunescu, CEO al Adapta Robotics, companie spe­cia­lizată în designul şi producţia de roboţi nonindustriali pentru auto­ma­tizarea sarcinilor şi activităţilor repe­titive, şi cadru didactic la Uni­versi­ta­tea Politehnica din Bucureşti.

„Sectorul IT are nevoie de o co­ne­xiune mai puternică cu mediul de învăţământ. În acest mediu, multe companii angajează studenţi imediat ce ies de pe băncile facultăţii, dar nu există neapărat o investiţie în a se asi­gura că facultăţile pot să producă vo­lumul de profesionişti de care in­dus­tria naţională are nevoie, la nivelul la care este nevoie. Există încercări ti­mide în acest sens, dar nu se compară cu ce se întâmplă în Europa de Vest. Problemele sunt legate atât de pre­zen­ţa echipărilor în unităţile de învă­ţământ, cât şi de deficitul de cadre didactice. Această industrie este una uşor diferită, iar eu consider că ar tre­bui tratată diferit şi când vine vorba de strategiile necesare pentru a încu­raja şi atrage cadre didactice tinere, pasionate şi bine pregătite, deoarece altfel riscăm să pierdem aceste ta­lente în favoarea companiilor mari“, a spus pentru ZF Mihai Crăciunescu.

Adapta Robotics are în prezent o echipă de 15 persoane - din care o parte lucrează de la biroul pe care compania îl deţine în Bucureşti, iar o parte de la distanţă. De asemenea, planurile reprezentanţilor companiei vizează şi mărirea echipei anul acesta, iar una dintre metodele de a atrage tinere talente este organizarea unor programe de internship.