ZF Live. Liviu Deceanu, economist, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: Bugetul a fost construit într-un mod mult prea optimist, iar deficitul estimat de 4,4% din PIB va fi depăşit. Dacă economia creşte, atunci de ce sunt sute de mii de angajaţi în stradă care cer măriri de salarii, măriri care nu se dau?

Autor: Răzvan Botea 05.06.2023

Liviu Deceanu: Unii indicatori economici, cum ar fi PIB, sunt pe cale de a fi depăşiţi. Ne uităm din ce în ce mai mult la calitatea mediului, sănătate, tot ce înseamnă calitatea vieţii şi mai puţin la evoluţia PIB.

Liviu Deceanu, economist, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, este de părere că bugetul de stat a fost construit în mod nerealist, iar ţinta de deficit bugetar, care este de 4,4% din PIB, nu va putea fi atinsă, în condiţiile în care, la patru luni din an, deficitul bugetar este aproape de 2% din PIB.

În 2022, mai bine de o treime din deficitul bugetar de 5,7% din PIB a fost făcut în noiembrie şi decembrie.

„Este clar că bugetul a fost mult prea optimist construit. Avem o ţintă de 4,4% deficit şi deja după primele patru luni ale acestui an suntem undeva în zona de 1,7% din PIB, poate chiar 2% din PIB. Nu cred că ne vom încadra în ţinta asta”, a zis Liviu Deceanu la ZF Live, emisiune susţinută de Orange Business.