Publicaţia americană WSJ: Investitorii pariază că indicele S&P al celor mari mari 500 companii de pe Wall Street va scădea în pofida atractivităţii sectorului Big Tech

Autor: Liviu Popescu 06.06.2023

Fondurile de hedging şi alţi investitori speculativi pariază pe faptul că indicele că S&P 500 va scădea, marcând cea mai mare poziţionare negativă din 2007 încoace, însă în acelaşi timp, aceştia se pregătesc pentru o revenire a indicelui Nasdaq 100, axat pe tehnologie, scrie publicaţia americană The Wall Street Journal.

Divergenţa de poziţionare reflectă fragilitatea raliului bursier din 2023, spun analiştii. Indicele S&P 500 a crescut cu 12% în acest an, dar ar fi negativ fără contribuţia a şapte mari companii din domeniul tehnologiei, potrivit datelor S&P Dow Jones Indices până la sfârşitul lunii mai. Acest lucru lasă indicele potenţial vulnerabil la o retragere abruptă în cazul în care chiar şi una sau două companii mari fac un pas greşit.

„Oamenii dau cu siguranţă semne de prudenţă, indiferent de cum a evoluat preţul", spune Jake Gordon, analist la Bespoke Investment Group.  O poziţionare pesimistă de această amploare poate fi un indicator contrar, a spus el. Atunci când sentimentul bearish sau bullish ajunge la niveluri extreme, mai devreme sau mai târziu, piaţa tinde să se mişte în direcţia opusă.

Acţiunile s-au redresat săptămâna trecută, investitorii bucurându-se de rezolvarea luptei pentru limitarea datoriei, împreună cu semnalele oficialilor Rezervei Federale, care au declarat că este posibil să menţină ratele dobânzilor la un nivel stabil la şedinţa din iunie - înainte de a le majora din nou. între timp, frenezia din jurul inteligenţei artificiale a ajutat acţiunile producătorilor de cipuri, cum ar fi Nvidia, să crească vertiginos.