Listarea Hidroelectrica la Bursă: Statul român, care are 80% din companie, nu vinde acţiuni în ofertă şi are interdicţie ca ulterior închiderii acesteia să vândă timp de 12 luni

Autor: Liviu Popescu 12.06.2023

Fondul, interdicţie de vânzare pentru 180 de zile Asta în eventualitatea în care listează o parte din pachetul de 20% şi nu integral.

Hidroelectrica, ultima perlă de energie nelistată din portofoliul sta­tu­lui român, se pregăteşte pentru ve­nirea la Bursa de Valori Bucureşti în luna iulie, într-o ofertă de vânzare de ac­ţ­iuni care începe în perioada urmă­toare şi prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea vinde inves­tito­rilor un pachet de până la 20% din com­panie.

Restul de 80% din Hidroelectrica este controlat de statul român prin Ministerul Energiei. Statul român nu vinde în această ofertă de listare – initial public offering (IPO), deci îşi va păstra controlul majoritar şi pachetul de 80% şi prin urmare nu va încasa niciun ban.

Toţi banii de pe urma listării, din oferta care poate ajunge la maximum 2 mld. euro, vor merge la Fondul Proprietatea iar ulterior în dividende, în mare parte la fondurile de pensii Pilon II.