CNAIR vrea să introducă la podul peste braţul Borcea sistemul electronic de plată a taxei. Lucrările de reabilitare continuă

Autor: Alina-Elena Vasiliu 22.06.2023

♦ Impactul financiar estimat ca urmare a aplicării măsurii de suspendare a peajului pentru trecerea podurilor între Feteşti şi Cernavodă, raportat la veniturile încasate în aceeaşi perioadă a anului 2022, se ridică la valoarea de 51,7 milioane de lei.

CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Ru­tiere din România) vrea să imple­menteze un sistem de plată care ar urma să faciliteze traversarea podu­lui peste braţul Borcea, unde au loc acum lucrări de consolidare.

„CNAIR are în vederea imple­mentarea unui sistem de plată elec­tronic pentru tranzitarea acestui pod, similar cu cel existent la Feteşti - Cer­navodă“, au spus reprezentanţii ser­vi­ciului Presă şi Comunicare Online din cadrul CNAIR la solicitarea ZF.

Compania a suspendat temporar peajul, taxa de trecere a podurilor între Feteşti şi Cernavodă, pentru toate categoriile de vehicule, până la finalizarea lucrărilor la podul peste braţul Borcea, care generează în a­ceastă perioadă restricţii de circu­laţie. Suspendarea va fi valabilă până cel târziu pe 31 august 2023, conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

„Măsura de suspendare a achi­tării acestei taxe (peaj) a fost luată având în vedere debutul sezo­nului estival şi creşterea semnifica­tivă a valorilor de trafic de pe A2, înspre şi dinspre litoral, şi are ca scop flui­dizarea traficului în zona de taxare a trecerii podurilor, mai ales că, pe perioada lucrărilor de reabili­tare a podului peste braţul Borcea, circula­ţia în zona lucrărilor se desfă­şoară pe o bandă pe sens pe calea II, Con­stanţa - Bucureşti“, mai spun repre­zentanţii CNAIR.

Impactul financiar estimat ca urmare a aplicării acestei măsuri, ra­portat la veniturile încasate în aceeaşi perioadă a anului 2022, se ridică la valoarea de 51,7 milioane de lei.

La începutul acestei luni însă, odată cu minivacanţa de aproape o săptămână, turiştii care s-au întors de la mare au fost nevoiţi să circule pe un drum alternativ, care a presupus însă plata unei alte taxe.

„Măsura de suspendare a achitării peajului a fost luată doar pentru trecerea podurilor dunărene Feteşti - Cernavodă afectate de restricţiile de circulaţie instituite pe perioada execuţiei lucrărilor de reabilitare a podului peste braţul Borcea“, motivează CNAIR, astfel că pentru rutele alternative taxele sunt încă valabile.

Pentru a fluidiza traficul uriaş înregistrat la începutul lunii iunie, în contextul minivacanţei, Poliţia Rutieră şi CNAIR au decis ca, pe 5 iunie, în intervalul orar 12.00 - 22.00, în funcţie de valorile de trafic, circulaţia pe sensul de mers Bucureşti - Constanţa, Autostrada A2, să fie deviată prin nodul rutier Drajna. Trecerea prin această zonă alternativă a presupus însă achitarea unui alt tarif, pentru tranzitarea podului Giurgeni - Vadu Oii. CNAIR spune însă că această decizie a fost punctuală, doar pentru data de 5 iunie, şi nu se va prelungi.

În perioada estivală se estimează o creştere substanţială a numărului de vehicule pe Autostrada Bucureşti - Constanţa, cu vârfuri ridicate de trafic pe sensul Bucureşti - Constanţa la sfârşit de săptămână.

Potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CNAIR în luna februarie a acestui an, lucrările de reabilitare a podului peste braţul Borcea, situat pe autostrada A2, presupun, printre altele, frezarea sistemului rutier şi refacerea acestuia,Êdemontarea şi montarea parapetului pietonal, refacerea trotuarului.

Podul peste braţul Borcea, cu o lungime de 970 de metri, este un pod combinat de cale ferată şi şosea, care traversează fluviul Dunărea şi, împreună cu podul similar de la Cernavodă, cu o lungime de 1.596 de metri, conectează oraşele Feteşti şi Cernavodă din România, între regiunile Dobrogea şi Muntenia.