Băncile centrale din Europa continuă luptă împotriva inflaţiei: Elveţia şi Norvegia au majorat din nou ratele dobânzii, în timp ce analiştii aşteaptă o nouă decizie de majorare din partea Băncii Angliei

Autor: Andrei Şerbănescu 22.06.2023

Banca centrală a Norvegiei a majorat dobânda principală cu o jumătate de punct, până la 3,75%, şi a declarat că este „cel mai probabil" ca în luna august costurile de împrumut să fie majorate în continuare, după ce inflaţia a depăşit aşteptările analiştilor, raportează Financial Times.

Majorarea dobânzii de politică monetară a Norges Bank, care a crescut de la zero în septembrie la cel mai ridicat nivel din 2008, a declanşat joi un salt de 1% al coroanei în raport cu euro, până la 8,636 cenţi.

Banca a declarat că recenta depreciere a coroanei va exercita o presiune suplimentară asupra preţurilor de import. De asemenea, potrivit oficialilor băncii, inflaţia de bază, care a crescut cu 6,7% în luna mai, „este posibil să rămână ridicată mai mult timp decât se preconiza anterior".

De asemenea, Banca naţională a Elveţiei a majorat joi ratele dobânzilor pentru a cincea oară consecutiv, în ciuda faptului că inflaţia s-a temperat puternic în bogata ţară alpină.

SNB a majorat dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, până la 1,75%.

Inflaţia s-a situat la 2,2% în luna mai. „Această scădere s-a datorat în primul rând inflaţiei mai mici la bunurile importate, în special preţurilor scăzute la produsele petroliere şi la gazele naturale", a precizat SNB.

SNB şi-a revizuit în scădere prognoza condiţionată de inflaţie pentru 2023 la 1,75%, de la proiecţia de 2,6% enunţată în martie. Cu toate aceastea, banca centrală a precizat că se aşteaptă ca inflaţia să crească pe termen mediu, din cauza „efectelor de runda a doua în curs de desfăşurare şi a presiunilor inflaţioniste mai persistente din străinătate" menţinând, prin urmare, o atitudine dură în privinţa ratelor.

În Marea Britanie, şansele unei creşteri mai mari de jumătate de punct au urcat la 46%, după ce datele de miercuri au arătat că inflaţia de bază a crescut la 7,1% în luna mai, atingând cel mai ridicat nivel din 1992.