CITR transferă în proprietatea statului termocentrala CET Palas din Constanţa, deţinută de compania de termoficare Electrocentrale Constanţa, aflată în insolvenţă. “Strategia pe termen lung vizează integrarea CET Palas într-un sistem eficient operaţional şi energetic care să se poată auto-susţine”

Autor: Cristina Bellu 22.06.2023

CITR, principalul jucător în piaţa de restructurare şi insolvenţă din România, anunţă că termocentrala CET Palas din Constanţa, aflată în proprietatea companiei de termoficare Electrocentrale Constanţa, a fost transferată în patrimoniul public de stat.

Valoarea de transfer a activului este 107,7 mil. lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă, spun oficialii CITR.

„Transferul reprezintă unul dintre pilonii de restructurare a activităţii Electrocentrale Constanţa. Strategia pe termen lung este integrarea CET Palas într-un SACET eficient operaţional şi din punct de vedere energetic care să se poată auto-susţine” , explică Florin Constantin, Partener în cadrul CITR.

CITR a fost desemnată în mai 2019 administrator judiciar în procedura insolvenţei societăţii de termoficare Electrocentrale Constanţa S.A. (CET Palas) la cererea acesteia.

Compania a intrat în insolvenţă din cauza pierderilor majore pe lanţul de furnizare a energiei termice.

În septembrie 2022, planul de reorganizare propus de CITR pentru Electrocentrale Constanţa a fost confirmat de către judecătorul sindic, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%.

Potrivit acestui plan, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanţa) şi implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcţional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanţa prin Primăria Municipiului Constanţa.

„Mecanismul a implicat transferul termocentralei CET Palas în proprietatea statului român şi administrarea Ministerului Energiei şi stingerea creanţelor bugetare deţinute în procedură de către Ministerul Finanţelor Publice. Astăzi mecanismul a fost finalizat prin transferul activului în domeniul public al UAT Constanţa. Astfel, strategia pe termen lung de a integra CET Palas în SACET Constanţa a fost îndeplinită.” spune Andreea Găişteanu, Senior Insolvency Practitioner, CITR.

Principalii creditori ai CET Constanţa sunt S.N.G.N. Romgaz , S.N.T.G.N. Transgaz, RAJA  Constanţa, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale Bucureşti şi ANAF.