Yenul japonez continuă să slăbească simţiţor în raport cu dolarul. Moneda a atins minimul ultimului an, punând presiune pe guvern pentru a susţine cursul

Autor: Valeriu Dănilă 30.06.2023

Yenul japonez a scăzut vineri în raport cu dolarul, atingând pentru scurt timp un prag depăşit ultima dată în urmă cu şapte luni, reaprinzând speculaţiile conform cărora autorităţile din Tokyo îşi doresc o intervenţie pentru a susţine moneda, scrie Financial Times.

Yenul a scăzut cu aproximativ 0,2% ajung la 145,07 yeni pentru un dolar, depăşind nivelul de 145 yeni pentru prima dată de la jumătatea lunii noiembrie şi aproape de nivelul de 145,8 yeni care a determinat Ministerul de Finanţe al Japoniei să intervină în septembrie anul trecut.

Ca răspuns, ministrul japonez de finanţe Shunichi Suzuki le-a spus reporterilor că urmăreşte pieţele valutare cu „un mare sentiment de urgenţă” şi a promis că autorităţile vor lua „măsuri adecvate” în cazul unei slăbiri excesive a yenului.

„Percepţia pieţei este că ne apropiem de niveluri incomode, iar declaraţiile recente au ecouri premergătoare intervenţiei de anul trecut”, a declarat Benjamin Shatil, strateg valutar la JPMorgan în Tokyo.