Inflaţia din zona euro a scăzut mai mult decât se aştepta, ajungând la 5,5% în iunie, cea mai mică rată de la începutul anului trecut

Autor: Ştefan Stan 30.06.2023

 Inflaţia din zona euro a scăzut mai mult decât se aştepta, ajungând la 5,5% în iunie, cea mai mică rată de la începutul anului trecut, dar orice uşurare pentru factorii de decizie politică a fost atenuată de o uşoară revenire a creşterii preţurilor de bază ale preţurilor de consum.

Inflaţia anuală în zona monedei unice a scăzut de la 6,1% în luna mai, a anunţat vineri biroul de statistică al UE. De asemenea, a fost sub prognoza de 5,6% prevăzută într-un sondaj realizat de Reuters în rândul economiştilor.

Însă inflaţia de bază, care exclude energia şi alimentele, a fost de 5,4%, în creştere de la 5,3% în mai. Acesta a fost un eşec pentru Banca Centrală Europeană, care a declarat că va continua să majoreze ratele dobânzilor până când presiunile subiacente asupra preţurilor vor scădea în mod clar spre ţinta de 2%.

"Nu există nimic în acest comunicat care să descurajeze BCE să majoreze ratele dobânzilor cu încă 25 de puncte de bază la şedinţa din iulie", a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de cercetare Capital Economics, adăugând că există "o şansă bună pentru o nouă majorare" în septembrie.