România importă 50% din necesarul de lapte. De unde vine materia primă din import?

Autor: Florentina Niţu 03.07.2023

Cei mai mari furnizori sunt Ungaria, Polonia şi Cehia, însă lapte şi produse lactate au venit inclusiv din SUA.

În timp ce în România efectivul de bovine este în declin, valoarea importului de lapte aproape s-a dublat în ultimii cinci ani.

Dependenţa de laptele din import a ajuns să fie de circa 50%, spun jucătorii din industrie, ceea ce înseamnă că la fiecare înghiţitură de lapte, jumătate a străbătut mări şi ţări pentru a ajunge la consumatorul final.

„România a ajuns să importe circa 50% din consumul de lapte. Acum, vara, se consumă mai puţin, pentru că e sezonul legu­melor şi fructelor. Însă, problema ţării noastre este zootehnia“, spune Dimitrie Muscă, admi­nistrator al Combi­natului Agroin­dustrial Curtici, companie ce cultivă cereale, creşte porci şi bovine şi are propria reţea de magazine. De la intrarea României în UE, efectivul de bovine a început să scadă de la 2,8 milioane de capete (2007) până la 1,8 milioane de capte în prezent, conform statisticilor naţionale. Însă, consumul a rămas la fel, astfel că în în ultimii cinci ani importul de lapte crud aproape s-a dublat.