Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în vizită în Haiti, care e devastat de bandele de infractori

Autor: Laura Buciu 01.07.2023

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a vizitat sâmbătă Haiti pentru a atrage atenţia asupra crizelor cu care se confruntă această ţară săracă din Caraibe, care se luptă să combată bandele violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince.

Vizita lui Guterres are loc la aproape nouă luni după ce acesta a susţinut o cerere de ajutor din partea guvernului haitian şi a propus ca una sau mai multe naţiuni să trimită o „forţă de acţiune rapidă” pentru a sprijini serviciile de securitate haitiene. O astfel de forţă nu a fost încă desfăşurată, deoarece nicio ţară nu a făcut un pas înainte pentru a prelua conducerea.

„Mă aflu la Port-au-Prince pentru a-mi exprima întreaga solidaritate cu poporul haitian şi pentru a face apel la comunitatea internaţională să continue să fie alături de Haiti, inclusiv cu o forţă internaţională robustă care să ajute Poliţia Naţională haitiană”, a declarat Guterres într-o postare pe Twitter.

„Nu este momentul să uităm de Haiti”.

În aprilie, Guterres a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că a considerat că insecuritatea din Port-au-Prince este „comparabilă cu cea din ţările aflate în conflict armat” şi a afirmat că haitienii se confruntă cu una dintre cele mai grave crize privind drepturile omului din ultimele decenii.

În luna septembrie a anului trecut, bandele au înrăutăţit situaţia umanitară prin blocarea unui terminal de combustibil timp de şase săptămâni, oprind majoritatea activităţilor economice. În octombrie, Consiliul de Securitate al ONU l-a sancţionat pe cel mai puternic gangster haitian, care a fost acuzat că a condus blocada pentru a protesta împotriva reducerii subvenţiilor guvernamentale pentru combustibil.

Statele Unite şi Canada au impus, de asemenea, sancţiuni împotriva politicienilor haitieni.