Calcule ZF: Hidroelectrica ar putea da dividende cu un randament între 6,5% şi 7,8% aferente profitului bugetat pe 2023. Compania a realizat deja în T1/2023 jumătate din profitul net bugetat pentru 2023

Autor: Liviu Popescu 03.07.2023

♦ În ultimii ani Hidroelectrica a depăşit estimările din BVC, iar din 2017 şi până în 2022 a dat dividende mai mari decât profiturile.

Pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli care prevede un profit net de 3,6 miliarde de lei în 2023 şi a promisiunii unei repartizări generoase către investitori, Hidroelectrica are un randament al dividendelor între 6,5% şi 7,8%, potrivit calculelor ZF, care au ţinut cont de intervalul de preţ din prospectul de listare.

„Societatea intenţionează să distribuie, cu titlu de dividende ordi­nare, minimum 90% din profitul net anual individual distribuibil al socie­tăţii începând cu exerciţiul financiar imediat următor ofertei. În plus, societatea ar putea decide printr-o hotărâre AGA să distribuie, după unica sa apreciere, dividende extraordinare din câştigul reportat al societăţii, dacă este utilizabil“, se arată în prospectul de listare.

Astfel, ZF a luat în calcul un scenariu care prevede repartizarea a 90% din profitul bugetat pe 2023 sub formă de dividende, adică o sumă de 3,3 miliarde de lei, ceea ce corespunde unui dividend de 7,32 lei pe acţiune. Pe baza limitei superioare de 112 lei, randamentul dividendului este de 6,5%, iar pe baza limitei inferioare de 94 de lei, randamentul ajunge la 7,8%. Cu cât reapartizarea din profit este mai mare, cu atât randamentul dividendelor creşte.

Acestea sunt doar calcule jurnalistice, statice – care iau în considerare doar cifrele prezentate în prospect şi în bugetul Hidroelectrica. Investitorii trebuie să ia în considerare faptul că deja compania a realizat în T1/2023 jumătate din profitul net bugetat pe anul 2023, dar şi faptul că odată intrate la tranzacţionare acţiunile H2O vor varia în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă.