ZF Bankers 2023. Eugen Rădulescu, BNR: În sectorul bancar am fost întotdeauna destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un randament ROE mai scăzut. Profitabilitatea sistemului bancar este sub media profitabilităţii economice

Autor: Claudia Medrega 04.07.2023

Rentabilitatea capitalului – ROE – la nivelul sistemului bancar a urcat la final de 2022 la 16,4% Valoarea profitului la nivelul sistemului bancar a ajuns la sfârşitul anului 2022 la un record de 10,2 mld. lei.

Sectorul bancar a fost întot­dea­una destul de aproape de limita de jos a profitabilităţii, doar utilităţile având un ROE mai scăzut, iar profitabili­tatea sistemului bancar a fost şi sub me­dia profitabilităţii economice, a de­clarat recent Eugen Rădulescu la ZF Bankers Summit 2023, el susţi­nând că vorbeşte în nume propriu, ca analist financiar, şi nu ca reprezentant al BNR. „Se spune despre sectorul ban­car că ar avea cea mai mare profi­tabilitate şi că vai ce bine este în sec­torul bancar. Dar, în sectorul bancar am fost întotdeauna destul de aproa­pe de limita de jos, doar utilităţile au avut randament mai scăzut al capi­ta­lului, ROE mai scăzut. Toate celelal­te in­dus­trii pe care le avem în studiu, inclusiv nivelul mediu sunt semnifica­tiv mai sus ca sistemul bancar. Pro­fitabilitatea sistemului bancar este sub media profitabilităţii economice şi nu avem decât o singură industrie - in­dustria utilităţilor - cu un randa­ment mai scăzut al capitalului decât randa­men­tul din industria bancară“, a ex­plicat Rădulescu. Băncile sunt mai puţin profitabile comparativ cu alte sec­toare economice, precum indus­tria, comerţul, construcţiile sau agri­cul­tura, după cum reiese din datele BNR.

Profitul la nivelul sistemului ban­car a ajuns la sfârşitul anului 2022 la un nivel record de 10,2 mld. lei. Rentabili­tatea capitalului – ROE – la nivelul sis­temului bancar a urcat la final de 2022 la 16,4%. Iar rentabili­tatea activelor sistemului bancar (ROA) a fost de 1,5%, ptorivit date­lor BNR. Rădules­cu a mai spus că sistemul bancar româ­nesc a fost în aprilie 2023 pentru prima dată cu toţi cei opt indicatori prudenţi­ali în grupa verde, cea mai bună, din Uniunea Eu­ropeană. În ceea ce pri­veşte mode­lul de afaceri al băncilor din România, Rădulescu a spus că este în continuare preponderent tradiţional şi apelează într-o măsură redusă la instrumente inovative.