Ondrej Safar, CEO CEZ România, compania cu cei mai mulţi prosumatori: În 2033, 17% dintre consumatorii din zona noastră vor deveni prosumatori. Trebuie să ne gândim de acum cum vom recicla panourile sau bateriile maşinilor electrice

Autor: Roxana Petrescu 07.07.2023

♦ În entuziasmul de a monta panouri solare pe orice suprafaţă şi de a cupla la reţea cât mai multe maşini electrice, se acordă foarte puţină importanţă subiectului reciclării acestor echipamente ♦ Fără un răspuns clar pentru această problemă, discuţia despre economie circulară rămâne doar o discuţie, atrage atenţia Ondrej Safar, CEO al CEZ România.

CEZ are în România peste 1,4 milioane de consumatori de energie, cel mai mare parc eolian local, 600 MW în Do­brogea, şi cel mai mare nu­măr de prosumatori deja conectaţi la reţea­ua administrată de compania care acoperă regiunea Olteniei.

„Estimăm că aproximativ 17% dintre consumatorii din zona DEO (Distribuţie Energie Oltenia) vor deveni prosumatori până în anul 2033. În acest an, am depăşit valoarea de 1%“, spune Ondrej Safar, CEO CEZ România.

Safar adaugă că pentru anul acesta, compania de distribuţie a energiei a grupu­lui CEZ în România, Distribuţie Energie Oltenia (DEO), are un bu­get, asigurat din surse pro­prii, de 321 de mili­oane de lei. „Pentru următorii 10 ani esti­măm că sunt nece­sari peste 380 mi­lioane de euro pen­tru tran­ziţia de la re­ţeaua clasică către re­ţeaua Green-SMART în condiţiile în care se men­ţine acest trend de trece­re de la consumatorul pasiv la consu­matorul activ - prosumatorul.“ Dincolo de fondurile proprii, DEO îşi propune să a­tragă din surse externe peste 200 de mili­oane de euro, bani care ar ur­ma să fie folo­siţi în domeniul digitalizării şi automatizării, precum şi în: contorizare inteligentă, gestio­narea datelor, colectarea şi ma­nagementul datelor, SCADA, SMART grid, gestionare con­gestii şi servicii de flexibilizare.

„Nu mai putem gestiona ma­nual această tranziţie de la con­sumator la prosumator şi în­tr-o etapă ulterioară, la o comu­nitate de prosumatori.“