Analiză ZF. Producţia în lohn şi dependenţa de un singur mare client pot îngenunchea un business: Afacerile producătorului de aspiratoare Electroargeş şi cele ale producătorului de biciclete NextCity s-au prăbuşit după ce giganţii străini Kärcher şi Decathlon au reziliat contractele

Autor: Cristina Roşca 15.07.2023

♦ Cifra de afaceri a Electroargeş, companie românească din judeţul Argeş, depindea în proporţie de circa 90% de contractul cu nemţii de la Kärcher, care sunt unul dintre cei mai mari producători de aspiratoare din lume ♦ În decembrie 2021, contractul a fost reziliat ♦ În cazul producătorului de biciclete NextCity din Reşiţa, retailerul de echipamente sportive Decathlon a fost multă vreme singurul client ♦ Când produc în sistem de lohn, fabricile locale doar cos ori doar asamblează, materia primă, tiparul şi ideile venind de la client ♦ Astfel, valoarea adăugată e minimă.

Dependenţa de un singur mare client, de regulă străin, şi producţia în sistem de lohn, unde valoarea adăugată e minimă, pot îngenunchea, mai repede sau mai încet, un business, iar dovadă în acest sens stau două companii locale – producătorul de aspiratoare Electroargeş şi cel de biciclete NextCity.

Compania Electroargeş din judeţul Argeş a raportat în primul trimestru din a­cest an venituri din contracte de 9,5 mili­oane de lei, în scădere cu peste 75% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Mai mult, pier­derile s-au adâncit considerabil, la 3 mil. lei, versus 184.000 de lei în perioada ia­nuarie-martie a anului trecut.

Evoluţia din prima parte a acestui an reprezintă de fapt o confirmare a ten­dinţei pu­ter­nic descen­den­te din 2022, când vânzările pro­ducă­toru­lui de aspira­toa­re şi părţi componente pen­tru electrocasnice au scă­zut la un sfert, de la 304 mil. lei la 75 mil. lei. De­clinul a venit ca urmare a fap­tului că grupul german Kärcher, unul dintre cei mai mari producători de aspiratoare din lume, a reziliat contractul cu firma locală.