România, pe ultimul loc în UE la vizitele la stomatolog. Casa de Sănătate a decontat doar 40 mil. euro în 2022 pentru serviciile dentare, adică 0,4% din bugetul total

Autor: Mirabela Tiron 15.07.2023

  Doar 3.200 de stomatologi din cei 20.000 oferă servicii medicale în contract cu CNAS, dar au un plafon lunar limitat  La privat, extracţia unui dinte de lapte a ajuns la 240 de lei în Capitală, de trei ori mai mult faţă de nivelul de 79 de lei decontat de CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a decontat anul trecut 200 de milioane de lei (40 mil. euro) pe serviciile me­dicale dentare, sumă ce reprezintă nici 0,4% din bugetul total al Casei şi doar 5,7% din valoarea totală a pieţei de servicii dentare în România. Altfel spus, foarte puţini pacienţi au beneficiat de servicii dentare în baza contribuţiei plătite la sănătate. Nici măcar copiii nu pot bene­ficia de tratamente stomatologice de pre­ven­ţie, în condiţiile în care sunt puţini me­dici stomatologi care au contract cu CNAS, iar fondurile alocate per medic nu depăşeau până anul trecut în martie 2.000 de lei pe lună pe toate serviciile oferite. Acum pla­fo­nul s-a dublat la 4.000 lei pe lună per medic.

În România sunt 20.000 de medici sto­matologi, din care doar 3.231 de stomato­logi erau anul trecut în contract cu CNAS.

„Plafonul este mic de la Casă şi biro­cra­ţia mare. Pe domeniul meu, pe orto­don­ţie, fondurile mi-ar ajunge pentru doi copii pe lună. Lipseşte pre­venţia şi educaţia, măcar o dată pe an ar trebui să mear­gă la sto­matolog un pacient ca să nu ajungă în situaţia de-a avea nevoie de trata­mente com­plexe, care sunt mai scum­pe“, spune medicul Denisa Zaharia, fondatoarea clinicii stomatologice Perfect Dent din Capitală, care nu lucrează în contract cu CNAS.