Englezii îşi reduc consumul: Inflaţia din Marea Britanie a încetinit abrupt în luna iunie ajungând la 7,9%, cea mai scăzută valoare din ultimul an. „Aproape că puteai auzi un oftat de uşurare la Banca Angliei”

Autor: Valeriu Dănilă 19.07.2023

Rata inflaţiei din Marea Britanie a scăzut mai mult decât era preconizat, atingând cel mai jos nivel din utlimul an, un semnal că majorarea dobânzilor începe să reducă consumul, titrează Bloomberg.

Indicele preţurilor de consum a atins valoarea de 7,9% în iunie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o scădere semnificativă faţă de 8,7% în luna mai.

„Banca Angliei speră că acest lucru îi va determina pe oamenii de business să-şi reducă aşteptările privind inflaţia viitoare, care ar putea deveni o profeţie auto-împlinită.”, a declarat Kitty Ussher, economist la Institute of Directors.

Inflaţia de bază a scăzut, de asemenea, la 6,9% de la 7,1%, sugerând că politica agresivă de înăsprire monetară începe să dea rezultate.

„Aproape că puteai auzi un oftat de uşurare la Banca Angliei”, a spus Valentin Marinov, head of G-10 currency research la Credit Agricole.