Preşedintele rus Vladimir Putin va participa prin videoconferinţă la summitul BRICS

Ziarul Financiar 19.07.2023

Administraţia de la Moscova a confirmat, miercuri, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa personal la summitul BRICS, precizând însă că liderul de la Kremlin va fi prezent prin videoconferinţă.

"Preşedintele Putin a decis să participe prin videoconferinţă la summitul BRICS. Va fi o participare totală la reuniune. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, va fi prezent personal la summit", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Interfax.

Summitul Grupului puterilor economice emergente - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (BRICS) - este programat în perioada 22-24 august la Johannesburg.

Anterior, Preşedinţia Afircii de Sud a anunţat că Vladimir Putin nu va fi prezent la reuniune, în condiţiile în care este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI). "Printr-o decizie luată prin comun acord, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la summit, dar Rusia va fi reprezentată de către ministrul de Externe, Serghei Lavrov", a anunţat Vincent Magwenya, purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-african, Cyril Ramaphosa.

Africa de Sud ceruse o derogare pentru a evita arestarea lui Vladimir Putin în baza mandatului emis de Curtea Penală Internaţională din cauza deportărilor copiilor ucraineni.