Vicepreşedinte al ACROPO, autoritatea care va autoriza eolienele din Marea Neagră: Cei 3.000 MW ne dorim să fie împărţiţi între 3 operatori, fiecare cu 1.000 MW

Autor: Roxana Petrescu 21.07.2023

Ancuţa-Felicia Dunca a preluat anul trecut funcţia de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat al ACROPO (Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră), instituţie cheie în dezvoltarea potenţialului energetic al Mării Negre.

Odată cu lansarea proiectului de lege privind măsurile ne­cesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore, document publicat la înce­putul acestei săptămâni de Ministerul Energiei, revine în atenţie una dintre in­stituţiile statului cu o prezenţă relativ dis­cretă până în acest moment. Este vorba despre ACROPO (Autoritatea Competen­tă de Reglementare a Operaţiunilor Petro­liere Offshore la Marea Neagră). Instituţia se află în subordinea guvernului şi coor­donarea primului-ministru, fiind în prezent condusă de doi vice­preşedinţi, numiţi de coaliţia de guvernare, unul dintre ei având şi funcţia de preşedinte.

Autoritatea este func­ţională încă din 2017, principala sa me­nire fiind asigurarea si­guranţei operaţiu­ni­lor pe­troliere offshore desfă­şu­rate în Marea Neagră. Acum însă, odată cu publica­rea proiectului de lege pentru ener­gia eoliană offshore, ACROPO primeşte noi atribuţii. Potrivit proiectului de lege, autoritatea compe­tentă pentru emiterea au­to­rizaţiei de construi­re/des­fiinţare a centra­lelor electrice eoliene offshore va fi chiar ACROPO.