Interviu ZF. Marc Merlino, managing director, global head global network banking la Citibank: Dacă ne uităm la perioadele de creştere a dobânzilor, istoria poate că nu se repetă, dar tinde să rimeze. Acest lucru face ca oamenii să speculeze o recesiune

Autor: Mircea Nica 21.07.2023

„Este un mediu nou de operare pentru clienţii noştri şi pentru mulţi dintre ei este prima oară în cariera lor că trebuie să opereze într-un context cu inflaţie mai mare şi dobânzi mai mari. În unele cazuri, vedem că dobânzile revin la un nivel mai normal“.

Deşi contextul economic în ultimul an a fost unul caracterizat de o creştere semnificativă a dobânzilor, inflaţie la cote maxime, o criză energetică, o criză geopolitică la graniţa cu România, încetinire a creşterii economice şi chiar aşteptări de recesiune, Marc Merlino,  managing director, global head global networking banking la Citibank, consideră că de obicei, chiar dacă perioadele de creştere a dobânzilor nu se repetă, ele tind să „rimeze“.

„Dacă ne uităm la perioadele de creştere a dobânzilor, istoria poate că nu se repetă, dar tinde să rimeze. Acest lucru face ca oamenii să speculeze o recesiune. Perioadele de creşteri rapide ale dobânzilor de obicei veneau cu o scădere a creşterii economice şi este destul de greu să găseşti un echilibru printr-un nivel optim al dobânzilor astfel încât să poţi stabiliza inflaţia fără a crea o scădere economică, adică o recesiune. De data aceasta, ce a fost diferit a fost că am avut un eveniment major care a contribuit la presiunea inflaţionistă şi pentru mulţi experţi a fost dificil să stabilească ce a fost episodic versus inflaţia de bază“, a explicat Marc Merlino într-un interviu pentru ZF.