Preţul grâului, porumbului şi al rapiţei a crescut cu cel puţin 10 euro/tonă în 5 zile, după ieşirea Rusiei din acordul cerealelor. Fermierii români nu se bucură, au producţii mici

Autor: Florentina Niţu 25.07.2023

Grâul, porumbul şi rapiţa, unele dintre cele mai importante culturi agricole, au înregistrat creşteri ale preţurilor cel puţin 10 euro/tonă în decurs de 5 zile, ca efect al deciziei Rusiei de a renunţa la acordul privind exportul cerealelor din Ucraina. Pe bursa paneuropeană Euronext de la Paris, preţul grâului de panificaţie, cu livrare în septembrie, era 251,5 euro/tonă, vineri, 21 iulie, în jurul orei 17:00, faţă de 232,25 euro/tonă la finalul zilei de luni, când a avut o apreciere de circa 1% faţă de ziua de vineri, 14 iulie.

„Eu cred că este totul artificial deocamdată. Dacă vrei să vinzi azi, pentru că a crescut preţul, nu cumpără nimeni. Dacă eu scot 20.000 de tone de grâu la vânzare acum, nu va exista o tranzacţie. Abia săptămâna viitoare vom vedea un efect clar al ieşirii Rusiei din acord şi bombardării silozurilor din Ucraina (Kievul a acuzat că Moscova a bombardat silozurile de cereale din portul de la Marea Neagră - n. red.)”, spune Dănuţ Corbuţ, acţionar al Agroind Cauaceu, unul dintre cei mai cunoscuţi agricultori din vestul României. Porumbul era vineri, 21 iulie, la aceeaşi ora, la 247 euro/tonă, înregistrând o creştere de 13 euro/tonă faţă de luni. În ceea ce priveşte rapiţa, preţul a crescut cu 5,5 euro/tonă faţă de luni, 17 iulie, ajungând la 475 euro/tonă, dar cu 10 euro/tonă comparativ cu vinerea trecută.