Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: România a ajuns la un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 77% din media UE, fiind deasupra Greciei, la egalitate cu Portugalia şi Ungaria şi aproape de Polonia. Dar creşterea economică este inegal distribuită. „Trebuie să îmbunătăţim absorbţia fondurilor UE“

Autor: Claudia Medrega 30.07.2023

„Cea mai bună cale de a îmbunătăţi creşterea potenţială a economiei este să continuăm şi să îmbunătăţim absorbţia fondurilor europene. Această cale este bună şi pentru o mai bună distribuţie a PIB la nivel naţional“, susţine guvernatorul BNR.

România a ajuns la un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (purchasing power parity-PPP) care reprezintă 77% din media Uniunii Europene (UE), fiind deasupra Greciei, care are 68%, la egalitate cu Portugalia (77%) şi Ungaria (77%) şi aproape de Polonia (79%), a declarat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la Conferinţa Ştiinţifică Anuală a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate - ERMAS. Însă creşterea economică nu este distribuită egal, a atenţionat Isărescu.

„Atunci când România a început procesul de negociere pentru aderarea la UE, în anul 2000, PIB pe locuitor în termeni de paritate a puterii de cumpărare reprezenta doar 26% din nivelul PIB mediu/locuitor din UE. Era cel mai scăzut nivel dintre ţările candidate“.