Miza impozitului de 15% pe profiturile investitorilor transferate în străinătate: 1 mld. euro anual încasări în plus la buget. Nu este clar despre ce venituri vorbeşte Guvernul

Autor: Răzvan Botea 30.07.2023

Coaliţia PSD-PNL caută bani pentru a pune pe linia de plutire bugetul statului în 2023 şi se uită spre mai multe taxe şi impozite, dar încă nu a făcut publică nicio măsură Una dintre măsuri ar fi şi impozitarea cu 15% a veniturilor externalizate ale companiilor, însă nu este clar despre ce venituri este vorba.

Aproximativ 1 mld. de euro ar câştiga în plus bugetul de stat dacă profiturile repatriate ale investitorilor străini ar fi impozitate cu 15%, în loc de 8%, cât este acum impozitul pe dividende. Exerciţiul jurnalistic al ZF vine în contextul în care s-au vehiculat mai multe măsuri pe care coaliţia PSD-PNL le-ar putea lua pentru a readuce în matcă deficitul bugetar. Aceasta ar fi una dintre măsurile de pe masa coaliţiei, însă nu este clar nimic în afară de faptul că se ia în considerare o astfel de măsură.

Despre ce venituri este vorba? Se măreşte impozitul pe dividende de la 8% la 15% pentru profiturile scoase din ţară de către investitorii străini? Nu ştie nimeni nimic, răspunde Adrian Luca, partener fondator al companiei Transfer Pricing Services.