Primii zece jucători din industria cărnii au fost la un pas de 10 mld. lei în 2022. Topul celor mai mari 10 ompanii din industrie

Autor: Florentina Niţu 02.08.2023

Cei mai mari zece jucători din industria cărni au făcut împre­ună 9,65 de miliarde de lei în 2022, după o creştere de 24% faţă de anul precedent, potri­vit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe şi a celor oferite de companii. Avansul de două cifre vine într-un an marcat puternic de inflaţie, în care preţul cărnii a preparatelor şi conservelor din carne s-a majorat cu 17%.

Astfel, anul trecut, în sectorul cărnii mai mulţi jucători s-au apropiat sau au bifat primul miliard de lei, pe care până atunci îl atinsese doar Smithfield România, grup deţi­nut de investitori chinezi, care a rămas în continuare lider de piaţă. Compania a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 1,28 miliarde de lei, în creştere cu sub 1% faţă de anul precedent, potrivit datelor oferite de reprezentanţii săi

Carmistin al familiei Paraschiv, produ­că­torul brandului de carne de pasăre La Pro­vincia, Aaylex One, compania care deţi­ne Cocorico, controlat majoritar de Bogdan Stanca, şi Agricola din Bacău, un grup inte­grat care face carne de pui, mezeluri şi pro­duse ready meal, au încheiat anul 2022 cu cifre de afaceri de peste un miliard de lei.

„Ne propunem şi realizăm creşteri în fie­care an, la toate categoriile de produse. Stra­tegia noastră din ultimii zece ani, de creştere şi diferenţiere, funcţionează şi se consolidea­ză de la an la altul. Indicatorii pe care îi ur­mă­rim în fiecare companie sunt: cifra de afaceri de (Ă6 -10%/an), profitabilitate (mai mare de 5% din cifra de afaceri), îndatora­rea financiară (mai mică de 25%) şi lichidi­tatea (mai mică sau egală cu 1)“, spun repre­zentanţii grupului Agricola.