Soluţia metalurgiştilor din România la problema europeană a fierului vechi: Suprataxă pe exportul de fier vechi în afara UE, care să alimenteze subvenţionarea exporturilor europene

Autor: Răzvan Botea 02.08.2023

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: „Fierul vechi, pentru România şi pentru Uniunea Europeană, va avea o importanţă mult mai mare, în sensul în care consumul de fier vechi în România şi în UE va creşte“.

Soluţia pentru finanţarea compe­titivităţii producătorilor europeni pe piaţa mondială, după ce plătesc toate taxele de mediu din Uniunea Europeană (UE), ar fi o suprataxă pentru exporturile europene de fier vechi, propune Societatea Română de Metalurgie. Practic, producătorii europeni au un handicap în raport cu competitorii din afara UE, atât la exportul de produse, cât şi la import, pentru că în Turcia sau China nu există certificate de emisii indirecte sau alte politici de mediu. Astfel, la nivel european se discută suprataxarea importurilor metalurgice şi subvenţionarea exporturilor.

Societatea Română de Metalurgie propune ca subvenţionarea exporturilor europene să fie alimentată de suprataxa pe fier vechi şi argumentează: şi fierul vechi înseamnă producţie cu costurile politicilor de mediu ale UE, dar la export pleacă la fel ca alte produse. O suprataxă pe exportul de fier vechi ar putea să finanţeze subvenţia pentru exportatorii europeni de produse metalurgice finite sau să descurajeze exportul de fier vechi din UE.