Horia Gustă, AAF: Aproximativ 2 mil. lei ar fi miza impozitului pentru cei mai mari cinci jucători din industria fondurilor mutuale. Nu de aici face guvernul bani, fiind o piaţă în dezvoltare. Avem nevoie de încredere

Autor: Tibi Oprea 04.08.2023

Industria locală a fondurilor mutuale, 50.000 de investitori noi în prima parte din an.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) a calculat ce sume au vărsat, prin reţinerea la sursă, în primele cinci-şase luni în conturile statului român primii cinci jucători din industria fondurilor mutuale, care au aproape 90% din piaţă.

Societăţile de administrare reţinuseră şi plătiseră către Guvernul României aproximativ 1,4 milioane de lei impozite, la o cotă de impozitare de 1% pentru deţinerile pe termen mai lung de un an şi de 3% pentru cele sub un an.

„Este un comportament a ceea ce s-a întâmplat până acum în 2023 şi este o cifră pe care o are şi Ministerul de Finanţe. Nu am făcut calculul pe propunerea actuală, de 3% şi 5%, în care practic s-ar mări impozitul pentru deţinerile mai mari de un an de trei ori şi pentru deţinerile sub un an cu sub 100%. Dacă înmulţim 1,4 milioane de lei cu o medie estimativă de 150%, ar ieşi încă 2,1 milioane de lei. Asta nu este o miză“, spune Horia Gustă, preşedintele AAF, pentru Ziarul Financiar.