Randamente de la 9,3% la 15,4% pentru cele mai performante 10 fonduri locale de acţiuni în ultimul an: BT Asset Management, de două ori pe podium

Autor: Eduard Ivanovici 12.08.2023

♦ Şase din 10 fonduri, randamente peste inflaţia din iunie 2023 ♦ Locul întâi este ocupat de un fond cu expunere majoritară pe industria tech.

Cele mai performante zece fonduri deschise locale de acţiuni le-au livrat investi­torilor în ultimul an, adică în perioada cuprinsă între iunie 2022 şi iunie 2023, randamente cuprinse între 9,3% şi 15,4%.

Majoritatea fondurilor, mai exact primele şase, au avut creşteri peste rata inflaţiei înregistrată în iunie 2023, respectiv 10,3%, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Asociaţia Administra­torilor de Fonduri (AAF).

Prin comparaţie, BET-BK, indice de referinţă pentru administratorii de fonduri şi alţi investitori instituţionali, a înregistrat o creştere de 4,4% în aceeaşi perioadă, în timp ce indicele principal BET a avut un plus de 1,5%, arată calculele ZF pe baza datelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, BT Technology, fond admi­nistrat de BT Asset Management cu active nete sub gestiune de 44,3 milioane de lei, înregistrează un randament de 15,4% în ultimele 12 luni, cel mai mare din rândul fondurilor analizate. La 36 de luni, randa­mentul este de 23,8%.

Fondul are minimum 75% din active reprezentate de acţiuni tranzacţionate ale companiilor care au legătură cu domeniul tehnologiei informaţiei, dinamica din ultimul an venind pe fondul unei reveniri a apetitului investitorilor privind acţiunile tech, aspect observat inclusiv de-a lungul pieţelor dezvoltate din Vest.