ZF Live Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoţi Vasile & Partner: Cum a câştigat România un proces internaţional la Tribunalul din Washington cu o miză de 450 de milioane de dolari?

Autor: Mirabela Tiron 21.08.2023

♦ Traderul elveţian de energie Alpiq cerea despăgubiri de 450 de mil. dolari pentru denunţarea contractelor cu Hidroelectrica.

Ministerul Energiei a anunţat că România a câştigat un proces  la tribunalul internaţional de la Washington cu elveţienii de la Alpiq, miza fiind de 450 de milioane de dolari. Solicitările Alpiq de-a li se oferi această sumă ca despăgubiri au fost respinse.

 

Ce au reclamat elveţienii de la Alpiq?

„În 2014 Alpiq a chemat în judecată România, tipul acesta de cerere fiind un investment arbitration claim în care investitorul străin se judecă cu statul. (…) Alpiq a solicitat de la România despăgubiri de aproximativ 450 de milioane de dolari reprezentând prejudiciile cauzate de denunţarea contractului bilateral dintre Hidroelectrica şi Alpiq România  în contextul în care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă“, a spus în cadrul ZF Live Cosmin Vasile, managing partner, ZRVP - Zamfirescu Racoţi Vasile & Partner, una din firmele de avocaţi  care au apărat statul român. Alpiq este o mare companie elveţiană listată la Bursă, în spatele căreia sunt traderi de energie.