ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dan Dascăl, BT Asset Management: Raportări solide pentru producătorii de energie şi companiile de petrol şi gaze. Avem motive să credem că şi restul rezultatelor vor fi bune

Autor: Eduard Ivanovici 21.08.2023

Actualul sezon de raportări financiare din S1/2023, care continuă săptămâna aceasta cu societăţi din BET precum Purcari, Electrica, MedLife şi Banca Transilvania, a adus până acum rezultate bune producă­to­rilor de energie şi companiilor din segmentul de petrol şi gaze naturale, spune Dan Dascăl, director general al BT Asset Management.

„Raportările financiare sunt foarte bune în ceea ce priveşte producătorii de energie Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, cât şi în cazul companiilor din sectorul de petrol şi gaze, precum OMV Petrom şi Romgaz. Dacă ne uităm la profitul operaţional de la Petrom şi facem abstracţie de taxa de solidaritate, rezultatele sunt foarte bune“, explică Dan Dascăl.

Reprezentantul administratorului de fonduri mutuale, parte a grupului financiar Banca Transilvania, a fost prezent la ultima ediţie de săptămâna trecută a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă zilnic pe zf.ro şi pe paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Chiar şi băncile care au raportat până acum au avut rezultate solide. Avem motive să fim încrezători că şi restul rezultatelor vor fi bune“, continuă CEO-ul BT AM.

În primele şapte luni ale anului, activele managerului de investiţii pe toate fondurile administrate, care includ 14 fonduri deschise şi 3 fonduri alternative, ajungeau la circa 4,2 miliarde de lei, în uşoară creştere de la începutul anului, dar pe un trend de stagnare pe termen mai lung. În altă notă, numărul de clienţi a crescut anul acesta de la 100.000 la 125.000.

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

Corecţiile de pe pieţele internaţionale vin şi când bursele se află la maximele din 2023, venind după o creştere susţinută în prima parte a anului. Sunt unele motive macro care ne dau de gândit că ar contribui la eventuale corecţii ulterioare, dar nu este nimic neobişnuit în evoluţia pieţelor.

La Bursa de Valori Bucureşti, suplimentar faţă de contextul internaţional este faptul că se vehiculează majorarea taxelor, coroborat cu faptul că o anumită categorie de taxe vizează direct sau indirect investiţiile la BVB. Cred că şi asta a contribuit la marcarea unor câştiguri în ultima perioadă. Pe de altă parte, nicio creştere de taxe nu este văzută bine de către investitori.

S-ar putea să fi cântărit şi ştirea vehiculată de Ministerul de Finanţare, în care spune că, fără ajustări fiscale, s-ar putea să fie un deficit bugetar pe anul în curs de 7%. Probabil că ştirea a contribuit la o scădere mai mare decât de obicei.