Bhutan reduce taxa aplicată vizitatorilor pentru a stimula turismul

Autor: Petru Mazilu 26.08.2023

Regatul Bhutan din Himalaya va reduce la jumătate taxa zilnică de 200 de dolari pe care o percepe turiştilor. Măsura are scopul de a stimula sectorul turistic afectat în timpul pandemiei COVID-19.

„Taxa de dezvoltare durabilă” în valoare de 200 de dolari pentru fiecare vizitator, pe zi, a fost impusă în septembrie, anul trecut, la finalul restricţiilor COVID. Anterior, taxa avea valoarea de 65 de dolari, iar autorităţile au justificat majorarea prin măsurile de protejare a mediului.

Înjumătăţirea taxei se va face deoarece încasările din turism nu s-au revigorat în ultimul an. Noua taxă de 100 de dolari pe noapte se va aplica din septembrie cel puţin patru ani, a anunţat guvernul. Astfel, autorităţile speră să majoreze contribuţia turismului la bugetul naţional de la 5% la 20%.

De-a lungul anilor Bhutan a fost un regat izolat. Ţara s-a deschis turiştilor în 1974, când a primit 300 de vizitatori. În 2019, numărul turiştilor a ajuns la 315.600. Localnicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte turismul în masă şi, pe lângă taxa impusă turiştilor, există mai multe interdicţii privind accesul în zonele considerate sfinte.