Ministerul Finanţelor speră să obţină peste 2 mld. lei din taxarea suplimentară a băncilor folosind ajustorul fiscal sau taxa de 1% pe cifra de afaceri a băncilor. În 2022, băncile au plătit impozit pe profit de peste 1,8 mld. lei, iar în S1/2023 impozitul pe profit virat de bănci ajunsese deja la 1,3 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 07.09.2023

Calculele estimative indică încasări suplimentare de sute de milioane de lei din taxarea suplimentară a băncilor, nu de peste 2 mld. lei cum speră autorităţile ♦ Dacă luăm în calcul venitul operaţional (total) al băncilor, aplicând o cotă de 1% la acesta, luând ca exemplu S1/2023 când venitul operaţional total al băncilor a fost de 16,5 mld. lei, cota de 1% ar aduce în plus la buget de la bănci 165 mil. lei. Iar pentru întregul an suma ipotetică ar fi dublă, de circa 300 mil. lei.

Guvernul urmăreşte să obţină peste 2 mld. de lei din taxarea suplimentară a băncilor, după cum a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor. O variantă discutată de autorităţi pentru taxarea suplimentară a fost introducerea ajustorului fiscal. De asemenea, s-a discutat despre taxarea cu 1% a cifrei de afaceri a băncilor.

Rămâne de văzut dacă autorităţile vor folosi în cele din urmă pentru taxarea băncilor ajustorul fiscal sau taxa de 1% pe cifra de afaceri a băncilor.

Înainte de aplicarea acestei taxări suplimentare a băncilor, din impozitul pe profit al băncilor au ajuns la buget în tot anul 2022 peste 1,8 mld. lei, după ce în 2021 suma virată de bănci a fost de 1,65 mld. lei, potrivit datelor de la BNR.