BCE urcă dobânzile la cote istorice considerând inflaţia mai periculoasă decât stagnarea economică. Este acesta vârful?

Autor: Catalina Apostoiu 14.09.2023

Banca Centrală Europeană a ma­jorat dobânzile la un maxim istoric, continuându-şi lupta împotriva infla­ţiei în pofida slăbirii creşterii în zona euro, scrie Financial Times.

Decizia la limită a băncii de a-şi creşte dobânda de referinţă pentru a zecea oară consecutiv, cu 25 de puncte bază, la 4%, a venit în con­di­ţii­le în care oficialii şi-au redus esti­mările de creştere pentru economia zonei euro.

Decizia de ieri duce dobânda BCE peste maximul istoric anterior din 2001, când strategii acesteia au majorat costurile de finanţare pentru a creşte valoarea nou-lansatei mo­nede euro.

Decizia arată că strategii rămân mai îngrijoraţi cu privire la riscul ca creşterea preţurilor de consum să se menţină peste ţintă decât de peri­co­lul unui declin economic pronunţat.

Inflaţia din zona euro a coborât deja de la un vârf de 10,6% anul tre­cut la 5,3% în august. Inflaţia este de aşteptat să-şi continue declinul, dar să rămână prea ridicată pentru un timp prea îndelungat.

Scumpirea recentă a petrolului a sporit temerile că procesul dezinfla­ţionist va fi unul dificil.

Inflaţia se menţine la peste 5%, iar pieţele nu o văd revenind la ţinta de 2% a BCE nici chiar pe termen mai lung, în condiţiile în care piaţa muncii aflată sub presiune împinge în sus salariile, iar costurile ridicate cu energia pun presiune pe preţuri.

BCE a semnalat de asemenea că acesta ar putea fi vârful dobânzilor.

„Pe baza evaluărilor actuale, Con­siliul Guvernator consideră că do­bânzile cheie ale BCE au atins ni­ve­luri care, menţinute o perioadă su­ficient de lungă, vor avea o con­tri­bu­ţie substanţială la revenirea inflaţiei la ţintă“, se arată într-un comunicat al BCE, potrivit Reuters.

Pieţele şi economiştii se aşteaptă ca aceasta să fie ultima majorare a dobânzilor, anticipând acum o pauză de durată, urmată de reduceri de dobânzi în cea de-a doua jumătate a anului viitor.

Perspectivele de creştere slăbesc rapid, în parte din cauza dobânzilor mai mari, şi chiar şi serviciile, multă vreme un punct de rezistenţă al blo­cului, au început să dea semne de slă­biciune, crescând riscul ca economia să alunece în recesiune.

Noile proiecţii economice ale BCE reflectă aceste schimbări. Infla­ţia este acum văzută la 3,2% anul viitor, comparativ cu nivelul de 3% anticipat cu trei luni în urmă, în timp ce estimările de creştere au fost reduse la 0,7% pentru acest an şi la 1% pentru 2024.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, suferă o deterio­ra­re continuă, serviciile scăzând acum în tandem cu sectorul manufacturier.

Germania este aşteptată să fie singura economie europeană majoră care se va contracta în acest an.