Ce se întâmplă cu moneda unică? Euro s-a depreciat timp de 9 săptămâni consecutive faţă de dolar, cea mai lungă perioadă din istorie. „Ne aşteptăm ca deprecierea euro să prindă avânt, nu doar împotriva dolarului, dar şi faţă de alte valute”

Autor: Valeriu Dănilă 15.09.2023

Moneda unică a scăzut pentru a noua săptămână consecutivă, cel mai mare declin de la lansarea acesteia în urmă cu două decenii, scrie Bloomberg. Euro a pierdut 5,6% faţă de dolar, tranzacţionându-se în prezent aproape de cele mai scăzute niveluri din martie.

Traderii au renunţat la Euro în ultimele două luni pariind că Banca Centrală Europeană este aproape de a încheia ciclul de înăsprire monetară din cauza veştilor tot mai proaste din economie. Această opinie a fost întărită ieri când Christine Lagarde a majorat dobânda cheie pentru a zecea oară, semnalând totuşi că ratele au atins un vârf.

„Banca Centrală Europeană a mai oferit un motiv pentru shortarea monedei faţă de dolar”, a explicat Dipak Shah, head of G-10 FX options trading la Nomura Holdings. „Ne aşteptăm ca deprecierea euro să prindă avânt, nu doar împotriva dolarului, dar şi faţă de alte valute”