Ziua şi recordul pentru Bursa de Valori Bucureşti. Indicele de referinţă BET, opt maxime istorice în doar zece şedinţe de tranzacţionare

Ziarul Financiar 20.09.2023

Piaţa locală de capital a închis sesiunea de tranzacţionare de marţi, 19 septembrie cu un nou maxim istoric prin prisma indicelui de referinţă BET, ajuns la 14.323 de puncte, după un plus de 1,02%, conform datelor BVB.

De altfel, indicele principal al Bursei de la Bucureşti se află pe un trend ascendent în ultimele două săptămâni, înregistrând opt recor­duri în zece şedinţe. Luni, când pie­ţele externe au afişat pierderi pe fon­dul poziţionării investitorilor cu pri­vire la deciziile băncii centrale ame­ricane Fed, BET a urcat cu 0,3%.

Evoluţia benchmarkului vine şi în contextul în care se apropie data plăţii divi­dendelor de 9,3 mld. lei ale Fon­dului Proprietatea, mai exact pe 29 septembrie. Unii analişti sunt de părere că o parte din dividendele istorice distribuite de emitent se vor întoarce în piaţă şi vor genera astfel o nouă serie de creşteri la BVB. Marţi, cele mai ridicate  evoluţii din BET au fost afişate de Fondul Proprietatea (5,8%), Tera-Plast (3,9%), BVB (3,3%), Banca Transilvania (2,7%), Transelectrica (2,5%), Hidroelectrica (1,1%), Transgaz (1,1%) şi MedLife (1%).