ANALIZĂ ZF. Cum a ajuns România al doilea cel mai mare producător de biciclete din UE? Producţia a crescut de cinci ori în cinci ani datorită doar câtorva investiţii majore. Cine sunt actorii care pariază pe o lume pe două roţi?

Autor: Cristina Roşca 24.09.2023

Pe plan local, în 2022 au fost realizate aproape 2,6 milioane de biciclete, arată o analiză a Comisiei Europene Tot anul trecut, în România existau doar 35 de firme care aveau ca obiect de activitate producţia de biciclete, acestea adunând afaceri de aproape 2 mld. lei.

În 2022, în UE au fost produse 14,7 milioane de biciclete. Dintre aces­tea, aproape 2,6 milioane, adică 17,7% din total, poartă pe etichetă pe­cetea „Made in Romania“, piaţa locală fiind al doilea cel mai mare producător din Uniunea Euro­peană, după Portugalia şi înainte de Italia. Pe cele trei ţări le desparte foarte pu­ţin, aşa că lupta e strânsă la vârful unei pieţe care a prins tot mai mult elan în ultimii ani.

Spre exemplu, datele Comisiei Euro­pene arată că în UE producţia totală de vehicule pe două roţi a crescut cu 10% doar în ultimul an şi cu 29% în decurs de un deceniu. În ceea ce priveşte România, în ultimul an există doar un avans de 2% în ceea ce priveşte numărul de biciclete asamblate, însă evoluţia în ultimii cinci ani e de-a dreptul impresionantă, fiind vorba de o creştere de 450% (adică de o multiplicare de mai bine de cinci ori), potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Comisia Europeană.