ZF Live. Mihai Tudorancea, managing director, TUD Group: Oraşele, municipiile, judeţele şi comunele au luat împrumuturi în valoare de 35 mld. lei în perioada 2012 - 2022. BCR, CEC Bank şi Banca Europeană de Investiţii sunt cei mai mari finanţatori

Autor: Ramona Cornea 21.09.2023

„Din analiza noastră a reieşit un volum de 35 de miliarde de lei în total. Dacă dăm la o parte ceea ce înseamnă garanţie, refinanţări, rămânem undeva la un sold de 29 mld. lei. În Bucureşti, cel mai îndatorat sector este Sectorul 3, care are şi unul dintre cele mai mari venituri.”

Unităţile administrativ-teritoriale din România, adică oraşele, municipiile, sectoarele, judeţele şi comunele, au luat împrumuturi în valoare de 35 mld. lei în perioada 2012 - 2022, afirmă Mihai Tudorancea, managing director al TUD Group, companie care a publicat un raport cu privire la situaţia finanţării sectorului public local în anul 2022.

„Din analiza noastră a reieşit un volum de 35 de miliarde de lei în total, dând la o parte ceea ce înseamnă garanţie, refinanţări, rămânem undeva la un sold de 29 mld. lei. În Bucureşti, cel mai îndatorat sector este Sectorul 3, care are şi unul dintre cele mai mari venituri, a fost foarte activ în zona de a atrage fonduri de pe piaţă, având în vedere programele mari de eficienţă energetică pe care încă le acoperă. Să nu uităm că stocul cel mai mare de clădiri rezidenţiale din Bucureşti este în Sectorul 3”, a spus Mihai Tudorancea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Conform raportului realizat de TUD Group, Bucureştiul are o valoare totală de împrumuturi de 4,7 miliarde de lei, Sectorul 3 are 3 mld. lei,  Sector 6 are 2 mld. lei, Sector 4 are 2 mld. lei, Sector 5 are 1 mld. lei. Galaţiul are 857 mil. lei, Oradea are 813, urmate în top 10 unităţi administrativ-teritoriale după numărul de avizări Sectorul 2, Sector 1 şi Iaşi.