Tragedie pe şantierul Autostrăzii Moldovei: patru oameni au murit într-o explozie. Cine răspunde? Constructorul UMB Spedition sau Transgaz, deţinătorul conductei de gaz?

Autori: Alina-Elena Vasiliu , Mircea Nica 22.09.2023

Patru oameni care lucrau la autostrada Moldovei, cel mai mare proiect de infrastructură aflat în derulare la această oră în România, şi-au pierdut viaţa miercuri noapte într-o explozie cauzată de spargerea unei conducte de gaze. Alţi cinci oameni sunt răniţi în urma exploziei.

Tragedia a avut loc în localitatea Călimăneşti din judeţul Vrancea, pe tronsonul Focşani-Bacău al auto­stră­zii, unde lucrează asocierea de firme Spedition UMB – Tehnostrade – Sa&Pe Construct, deţinute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Procedura spune că în situaţii în care se lucrează în apropierea conducte­lor de gaze este nevoie de măsuri sporite de siguranţă şi de avize speciale. „În situaţia în care se lu­crează în preajma conductelor ma­gistrale, uzual se fac sondaje manual, se sapă cu grijă şi atenţie la un capăt şi la celălalt al ţevii, apoi se dă drumul la execuţie cu excava­toare. Oamenii trebuie instruiţi“, spune Cezar Petre, preşedintele Co­le­giului Tehnic al Diriginţilor de Şantier.

Constructorul ar avea contrac­tate asigurări pentru utilaje şi maşini, dar nu este clar dacă există o poliţă de răspundere civilă faţă de terţi, ceea ce ridică din nou întrebări privind legislaţia din România, care nu prevede obligaţia ca firmele să încheie o poliţă de răspundere civilă faţă de terţi pentru a se proteja în cazul unui dezastru.