FMI vrea să acorde un împrumut de 15,6 mld. dolari Ucrainei

Autor: Petru Mazilu 25.09.2023

Misiunea FMI începe luni a doua evaluare a programului pentru Ucraina. Ucrainenii ar putea primi suma de 15,6 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

O misiune de monitorizare a Fondului Monetar Internaţional a început luni cea de-a doua revizuire a unui program de împrumut multianual de 15,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Vahram Stepanyan, reprezentantul FMI, a declarat că discuţiile cu guvernul ucrainean vor viza evoluţiile economice recente şi politicile fiscale.

Programul pe patru ani al FMI pentru Kiev face parte dintr-un pachet global de 115 miliarde de dolari pentru susţinerea economiei Ucrainei.

Economia a fost afectată de războiul care a început în 2022, iar guvernul s-a bazat în mare măsură pe ajutorul occidental pentru a face plăţile sociale.

Guvernul susţine că întreprinderile ucrainene s-au adaptat la realitatea din timpul războiului şi că economia şi-a revenit mai repede decât se aştepta în acest an.

„După un declin de 29,1% anul trecut, astăzi vedem o creştere a produsului intern brut. Acum putem spune cu încredere că economia s-a adaptat la condiţiile de forţă majoră. Preconizăm că tendinţa pozitivă va continua", a anunţat Iulia Svyrydenko, ministrul economiei, pe Facebook.

Statisticile oficiale au arătat că PIB-ul a crescut cu 19,5% în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministerul Economiei estimează ca economia va creşte cu aproximativ 4% în acest an şi cu până la 5% anul viitor.

Ucraina a primit deja aproximativ 3,6 miliarde de dolari de la FMI în acest an, potrivit datelor ministerului de finanţe.