Inflaţia germană scade la minimul ultimilor doi ani. Cifrele inflaţiei din UE sporesc speranţa analiştilor că Banca Centrală Europeană va opri campania de creştere a ratelor dobânzilor

Autor: Andrei Şerbănescu 29.09.2023

Inflaţia germană a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, sporind speranţele că Banca Centrală Europeană a ajuns la sfârşitul ciclului de creştere a ratelor, raportează Financial Times.

Indicele armonizat al preţurilor de consum din Germania a scăzut de la 6,4% în august la 4,3% în septembrie, cea mai mică creştere anuală a preţurilor din ţară din septembrie 2021. Economiştii intervievaţi de Reuters lansaseră o prognoză  de 4,5 la sută.

Împreună cu o inflaţie mai mică decât se aştepta în Spania, unde preţurile de consum au crescut cu 3,2% în septembrie, încetinirea creşterii preţurilor din Germania a contribuit la aşteptările că BCE va lăsa acum rata dobânzii de referinţă a zonei euro la 4% pentru o perioadă de timp.

Se aşteaptă ca inflaţia în blocul de 20 de ţări să scadă de la 5,2% în august la aproape 4,5%, minimul ultimilor doi ani, atunci când această cifră va fi publicată vineri.