Business MAGAZIN. În ciuda prognozelor bune şi a optimismului realitatea rămâne aceeaşi: Pericolul ca SUA să intre în recesiune chiar din acest an nu a trecut. Riscurile şi problemele care planează asupra economiei americane transformă încetinirea economică doar într-o problemă de timp

Autor: Iulian Tenchiu 02.10.2023

Când toată lumea se aşteaptă la o aterizare uşoară, pregătiţi-vă pentru impact. Aceasta este lecţia istoriei economice recente - şi este o lecţie incomodă pentru SUA în acest moment, scrie CNBC.

O vară în care inflaţia a avut o tendinţă de scădere, locurile de muncă au rămas numeroase, iar consumatorii au continuat să cheltuiască a întărit încrederea  că cea mai mare economie a lumii va evita recesiunea.

Un acord de ultimă oră pentru a evita un o oprire a activităţii guvernului a îndepărtat un risc imediat în viitor. Dar o grevă majoră în sectorul auto, reluarea rambursării împrumuturilor studenţeşti şi o nouă oprire a activităţii guvernului care ar putea să revină după expirarea acordului provizoriu privind cheltuielile ar putea reduce cu uşurinţă un punct procentual din creşterea PIB-ului în trimestrul al patrulea.

Pe lângă aceste probleme şi riscuri se adaugă şi alte forţe care acţionează asupra economiei - de la reducerea economiilor din pandemie la creşterea ratelor dobânzilor şi acum şi a preţurilor petrolului - iar impactul combinat ar putea fi suficient pentru a face ca SUA să intre într-o recesiune încă din acest an.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro