ANALIZĂ ZF. Anunţul guvernului că firmele de pariuri vor putea activa în România doar dacă au sediul fiscal aici, ridică întrebarea dacă o astfel de decizie ar putea crea precedent şi în alte domenii

Autor: Cristina Roşca 05.10.2023

Companiile aeriene, unii retaileri online, dar şi 60 dintre cei mai mari 500 exportatori locali - care lucrează prin reprezentanţi fiscali sau companii de tip „GmbH“ ori „BV“ - ar putea fi afectaţi de o astfel de măsură? Ce zic specialiştii şi consultanţii fiscali?

Piaţa pariurilor şi a jocurilor de noroc este în fierbere în condiţiile în care guvernul a propus o reaşezare a acestui sector, printre prevederi fiind şi aceea că nicio companie nu va mai putea activa în domeniul jocurilor de noroc dacă nu are sediul fiscal în România.

„Nu am nicio problemă cu amenin­ţările din industria păcănelelor şi joi (astăzi – n.red.) vom da o ordonanţă de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România“, a declarat recent premierul Marcel Ciolacu, citat de hotnews.ro.

În ce măsură însă, o astfel de decizie ar putea crea precedent şi pentru companiile din alte domenii? Spre exemplu, companiile aeriene străine nu au firme locale. Unii retaileri online de modă, dar nu numai, operează şi ei direct din ţările mamă, deşi cumpărătorii sunt în România. Iar peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori din 2022 nu au firmă înregistrată în România, lucrând prin reprezentanţi fiscali sau companii de tip „GmbH“ ori „BV“. Este cazul atât al unor companii care nu au deloc firme înregistrate în România, cât şi al unora care deşi au activitate importantă locală, preferă acest model.