Agrobusiness. România poate abatoriza jumătate din porcii pe care-i are, dar pentru a-şi satisface consumul are nevoie de o capacitate de şase ori mai mare. Care sunt companiile cu cele mai mari abatoare de porcine din România

Autor: Florentina Niţu 16.10.2023

Românii mănâncă anual 9 milioane de porci, însă doar 3 milioane, adică o treime din total, sunt crescuţi local. Iar din aceştia din urmă, un milion sunt aduşi în ţară de peste hotare, doar pentru a fi hrăniţi şi îngrăşaţi în fermele româneşti. Astfel, circa 75% din carnea de porc provine din import, iar deficitul comercial se apropie de 1 miliard de euro în 2023.

Anul acesta s-a vorbit mult despre vitalitatea sectorului şi despre necesitatea revigorării acestuia, s-au făcut mese rotunde cu jucători din industrie şi cu auto­rităţi. De altfel, Ministerul Agricul­turii a dat peste 1 miliard de lei (peste 200 mil. euro) în 2022 prin „Programul de susţinere a crescă­torilor de suine pentru activitatea de reproducţie“, iar pentru acest an este estimată o valoare similară. Însă, dincolo de refacerea efectivelor, România se confruntă cu alt un obstacol: incapacitatea de a sacrifica suficient, astfel că nu va putea să transforme porcii în carnea care ar trebui să ajungă pe mesele consumatorilor.