După un deceniu de pauză, România în sfârşit sparge gheaţa în domeniul energiei eoliene cu primele parcuri care vor fi montate anul acesta. În total, 72 MW se vor conecta la reţea, dar munca a început şi pe alte şantiere. De un deceniu, investiţiile în eoliene au îngheţat, dar anul acesta se vor conecta la sistem primele proiecte, un total de 2 MW

Autor: Roxana Petrescu 17.10.2023

În primul val de energie verde, 2009-2014, în România s-au montat circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană care anul trecut au generat 14% din toată producţia de energie locală De un deceniu, investiţiile în eoliene au îngheţat, dar anul acesta se vor conecta la sistem primele proiecte, un total de 72 MW Odată cu ele, România intră într-o nouă etapă tehnologică, turbine-mamut de peste 6 MW fiind aduse să transforme vântul în bani.

„Potrivit centralizării pe care o avem de la toţi membrii noştri, anul acesta se va conecta la reţea o capacitate de 72 MW“, spune Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA (Romanian Wind Energy Association). În bani, proiectele se ridică spre 100 de milioane de euro şi sunt primele pe care România le vede după o pauză de un deceniu. Potrivit informaţiilor RWEA, cea mai mare investiţie cu şanse reale de punere în funcţiune anul acesta este un proiect de 60 MW din Ruginoasa, Iaşi, restul de până la 72 MW de capacitate fiind completat de un parc din Galaţi.

„Ieri (12.10.2023 – n. red.) cea de-a zecea turbină Vestas EnVentus V162 (cu o capacitate de 6 MW – n. red.) a fost instalată cu succes pentru proiectul Moldova Eolian din Ruginoasa. Proiectul intră acum în ultima sa fază de dezvoltare, punerea în funcţiune şi operare“, a scris Daniel Rascu, business development manager în cadrul DTEK Renewables International, pe contul său de LinkedIn.