Producătorul de eoliene Nordex: România are cel mai bun potenţial eolian din sud-estul Europei. Este minunat să primim comenzi noi

Autor: Roxana Petrescu 17.10.2023

Germanii de la Nordex, producători de eoliene din prima ligă a lumii, au semnat la finalul lunii trecute prima comandă pentru România după ani de pauză. Piaţa de energie eoliană a cunoscut un veritabil boom în perioada 2009-2014, dar apoi a îngheţat complet. Anul acesta se schimbă lucrurile.

„Este minunat să vedem că după ani întregi de stagnare a capacităţii instalate în proiecte de energie eoliană avem acum posibilitatea să instalăm un nou proiect în România. România are cel mai bun potenţial eolian din sud-estul Europei“, a spus Patxi Landa, CSO (chief sales officer) în cadrul grupului Nordex.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Nordex, compania a primit o comandă din România pentru livrarea şi instalarea de cinci turbine, fiecare cu o capacitate de 5,9 MW de la un client al cărui nume nu este public deocamdată. Contractul include de asemenea şi partea de mentenanţă pentru turbinele eoliene pe o perioadă de 20 de ani.

Parcul care va fi echipat cu aceste turbine uriaşe, fiecare cu o înălţime de 125 de metri, va fi construit în partea de sud-est a ţării, acolo de unde sunt de altfel şi concentraţi cei mai mulţi dintre cei 3.000 MW pe care România îi are acum în eoliene. Şantierul va începe anul viitor.