Băncile trebuie să pună bani de-o parte să majoreze capitalul. BNR şi Comitetul pentru Supravegherea Macroprudenţială au decis că o parte dintre profiturile băncilor „pot fi alocate în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital“

Autor: Claudia Medrega 23.10.2023

Rata amortizorului macroprudenţial a fost dublat începând din această săptămână la 1%, de la 0,5% anterior Indicatorii de lichiditate şi profitabilitate ai sectorului bancar din România permit consolidarea politicii macroprudenţiale fără a fi influenţată negativ oferta de creditare pentru debitorii eligibili, susţine Comitetul pentru Supravegherea Macroprudenţială Pentru S1/2023 profitul sistemului bancar a urcat la un record de aproape 7 mld. lei, în creştere cu peste 40% faţă de câştigul din S1/2022  În tot anul 2022, profitul băncilor a fost de 10,2 mld. lei.

Băncile din România, unele con­trolate de grupuri finan­ciare străine din ţări precum Aus­tria, Franţa, Italia, Olanda sau Grecia, trebuie să pună bani de-o parte să majoreze rezervele de capital în contextul gradului ridicat de incertitudine existent la nivel global.

Concret, o parte dintre profiturile băncilor „pot fi alocate în scopuri prudenţiale prin întărirea rezervelor de capital“, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macro­pru­denţială (CNSM), din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR), Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF) şi ai guvernului.