Business internaţional. Randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani a depăşit 5% pentru prima dată din 2007 încoace

Autor: Liviu Popescu 24.10.2023

Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA pe 10 ani a crescut luni la peste 5% pentru prima dată în ultimii 16 ani, extinzând o criză a obligaţiunilor de mai multe săptămâni, investitorii mizând pe faptul că Rezerva Federală a SUA va menţine ratele dobânzilor la nivelurile actuale ridicate pentru mai mult timp.

Randamentul pe zece ani, referinţă pentru preţurile activelor din întreaga lume, a crescut cu 0,09 puncte procentuale, ajungând la 5,01%, cel mai ridicat nivel din iulie 2007, extinzând o reevaluare constantă a datoriei guvernamentale, alimentată de datele economice mai bune decât cele aşteptate şi de planurile vaste de împrumut ale guvernului american, scrie publicaţia Financial Times.

Ulterior, randamentul a scăzut uşor până la 4,98%. Aceste mişcări au avut loc în pofida izbucnirii conflictului dintre Israel şi Hamas, care a declanşat pentru scurt timp o fugă către titlurile de trezorerie în această lună, dar care a fost rapid înlăturată, investitorii concentrându-se asupra factorilor interni care au determinat creşterea randamentelor. Riscul unei escaladări în Orientul Mijlociu ar impulsiona în mod normal titlurile de Trezorerie, spun analiştii.